Centrumontwikkeling Heerlen
Regionale centrumfunctie Heerlen
Heerlen bouwt aan een goed functionerend centrum, waar een goed leefklimaat met bijpassende woonvormen onderdeel van zijn. De aanpak van het centrum is gebaseerd op het samenbrengen van succesvolle cultuurproductie, beleving, stedelijke identiteit en een aantrekkelijke openbare ruimte die ontmoeting stimuleert in eenduidige kleinschalige gebiedsontwikkelingen. Een van de doelen van de Regio Deal Parkstad Limburg is het transformeren van de binnenstad van Heerlen tot het centrum van de regio Parkstad Limburg; een compact, druk centrumgebied met een eigentijds winkel- en horeca aanbod en een aantrekkelijke groene openbare ruimte, dat als sociaal-economisch uithangbord en stimulerende omgeving voor talentontwikkeling voor de hele Parkstadregio functioneert. Meer informatie: Heerlen Centrum in de maak.
Onderdeel ‘Urban Living’ / Central Park
Het uit de markt halen van 40% van de kantoormeters in het centrum, waarvan minimaal de helft (20.000 m2) gerealiseerd in 2020. Toevoegen 400 woningen, conform regionale woningprogrammering, aan het centrum door nieuwbouw en herbestemming in 2025. Planologisch verruimen van de mogelijkheden voor wonen op de begane grond. Herinrichting van 30.000 m2 openbare ruimte op basis van cultuurhistorische waarden, vergroening en verduurzaming. Realisatie van een sportvoorziening voor doelgroepen/bewoners in het centrum in. realiseren 5 experimenten/initiatieven waarbij urban sports gekoppeld worden aan de evenementenstructuur. Oprichten energie coöperatie voor binnenstadsbewoners. Uitbreiding mijnwaterinfrastructuur door de binnenstad en aansluiting van minimaal 3 projecten. Sloop en bouwprojecten worden op basis van re-use principes uitgevoerd. De cityring wordt (snel)fietsvriendelijk uitgevoerd en de capaciteit aan stallings-plekken voor de fiets wordt vergroot met minimaal 800 plaatsen. Er worden 5000 zonnepanelen geplaatst in het centrum. Er worden jaarlijks minimaal 10 activiteiten en/of initiatieven met burgers uitgevoerd binnen een stadslabomgeving.
Onderdeel ‘Urban Heritage’ / Landsfort Herle
Herstel van minimaal 6 oude gevels met behulp van financiering gevelfonds. Herontwikkeling/herbestemming van minimaal 2 (rijks)monumentale of beeldbepalende panden. Verdubbelen bezoekersaantallen aan het archeologische erfgoed. Realiseren van een trendbreuk in de ontwikkeling van de bezoekersaantallen binnenstad en uitvoeren 5 burgerinitiatieven per jaar. Herinrichten van 30.000 m2 openbare ruimte op basis van cultuurhistorische waarden, vergroening en verduurzaming.