Gezonde Basisschool van de Toekomst
Sociaaleconomische structuurversterking
Doel van het project ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst‘ (opgezet in 2015 door Movare) was te onderzoeken of kinderen die op de basisschool een gestructureerd dagritme aangeboden krijgen met voldoende tijd voor onderwijs, sport, bewegen, spelen en aandacht voor gezonde voeding een betere fysieke, emotionele en intellectuele groei doormaken. Vroege preventie op de basisschool lijkt een effectief middel om de negatieve intergenerationele trend van een ongezonde leefstijl, chronische ziektes, dalende leerprestaties en sociale ongelijkheid te doorbreken. Heerlen, Landgraaf, Kerkrade en Brunssum zetten daarom nu in op de uitrol van de GBT.
Ook werd onderzocht of een dergelijk dagritme meer rust en minder stress betekent voor zowel kinderen als ouders en bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven. Naast deze mogelijk kind specifieke voordelen werd gekeken naar de maatschappelijke en economische voordelen op zowel de middellange- als de lange termijn. De afgelopen jaren is er steeds intensief contact geweest met de lokale overheden, de provincie en de ministeries van VWS en OC&W over de periode na 1 januari 2020. Alle betrokken partijen hebben consensus over de waarde van de GBT in de strijd tegen de negatieve effecten van een ongezonde leefstijl.
Naast het in stand houden van de twee volledige interventiescholen in Landgraaf en het upgraden van de twee beweegscholen, waarvan een in Landgraaf en een in Brunssum, naar volledige interventiescholen, start men met twee scholen in Heerlen, twee in Kerkrade en een additionele school in Brunssum. Het totale aantal GBT-locaties in Parkstad komt daarmee op negen. Waarbij de aansluiting wordt gezocht in de prioritaire wijken in Parkstad. Daarnaast hebben gemeenten zoals Simpelveld en Beekdaelen aangegeven ook interesse te hebben om met een (gefaseerde) uitrol van GBT aan de slag te gaan, aangezien uiteindelijk íeder kind recht heeft op het ontwikkelen van een gezonde leefstijl.