‘Verbetering van de grensoverstijgende gegevensuitwisseling met als pilot de grensoverstijgende arbeidsbemiddeling’ door onder verantwoordelijkheid van de Universiteit Maastricht, een methodologie te ontwikkelen die de gewenste en noodzakelijke gegevensuitwisseling over de landsgrenzen heen, om te komen tot een geïntegreerde grensoverstijgende arbeidsmarkt.
34. Service Grensoverstijgende Arbeidsbemiddeling (SGA), pilot ‘verbetering gegevensuitwisseling over de landsgrenzen heen’.
Grensoverstijgend
‘Verbetering van de grensoverstijgende gegevensuitwisseling met als pilot de grensoverstijgende arbeidsbemiddeling’ door, onder verantwoordelijkheid van de Universiteit Maastricht, een methodologie te ontwikkelen die de gewenste en noodzakelijke gegevensuitwisseling over de landsgrenzen heen, om te komen tot een geïntegreerde grensoverstijgende arbeidsmarkt, mogelijk maakt. Het is de bedoeling dat dit project ook voor andere (GROS)themavelden als voorbeeld kan dienen. De Service Grensoverstijgende arbeidsbemiddeling (SGA), die op 6 september 2016 in het Eurode Business Centre (EBC) werd opgericht, heeft Duitse en Nederlandse consultants in dienst die zowel de werknemers helpen bij het vinden van geschikt werk aan de andere kant van de grens als de werkgevers ondersteunen bij het vinden van geschikt personeel in het buurland.
De partners zijn UWV, die Bundesagentur für Arbeit (gecoördineerd met Jobcenter/Städteregion), WerkgeverServicePunt Parkstad en Podium24 (Maastricht). Deze betrokken partners hebben verschillende tekortkomingen in het concrete werk van de afgelopen jaren vastgesteld, die verband houden met de voorheen moeilijke gegevensuitwisseling, zoals:
• problemen met de gezamenlijke team- en kantoororganisatie door de onmogelijkheid om de verschillende kalenders, schema’s en werkplannen van de partnerorganisaties aan elkaar te koppelen, waardoor het voor de teamleden moeilijk is om met elkaar af te stemmen en
• de niet-koppeling van sollicitanten en werkaanbiedingen en de daaruit voortvloeiende belemmeringen en het verlies aan efficiëntie op het gebied van matching.
Uitvoering van het project moet leiden tot betere analysemogelijkheden om tot de ontwikkeling te komen van de grensoverstijgende arbeidsmarkt in de grensregio in afzonderlijke sectoren, zeker met het oog op snel veranderende behoeften.
Door de mogelijkheden van gegevensuitwisseling en de toepassing van innovatieve instrumenten te analyseren, moet dit project concreet bijdragen aan een betere samenwerking tussen de partners in de Euregio Maas-Rijn en vooral tot een verbetering van de situatie van werkgevers en werkzoekenden in Parkstad Limburg/Städteregion Aken.