Via "werk in de wijk' worden werkloze jongeren naar werk gebracht binnen de eigen wijk of in Heerlen-Noord. Er worden verbindingen gelegd met andere Regio Deal-initiatieven in de buurt zoals ‘Kansrijke Start’ en de ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst’.
17. Werk in de Wijk te Hoensbroek, Heerlen
Sociaaleconomische structuurversterking
Werk in de Wijk, Hoensbroek, Heerlen.
‘Werk in de Wijk’ richt zich op werkloze jongeren tot 27 jaar uit Hoensbroek en GMS. Het doel is om deze jongeren naar werk te brengen binnen de eigen wijk of in Heerlen-Noord. Er worden verbindingen gelegd met andere Regio Deal-initiatieven in de wijk zoals ‘Kansrijke Start’ en de ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst’. Hiermee worden ook verbindingen gelegd naar ouders en anderen uit de kring in de sociale omgeving van deze jongeren. ‘Werk in de Wijk’ is daarmee een bouwsteen voor een duurzaam, in het gebied Heerlen Noord verankerde langjarige gebiedsgerichte aanpak, gericht op het verbeteren van het perspectief van de jeugd op werk en groei in welvaart en welzijn.
Samenhangende aanpak van achterstanden in Parkstad.
De achterstand die Parkstad Limburg heeft ten opzichte van Limburg en de rest van Nederland blijft fors en is hardnekkig. Afgezet tegen heel Nederland, kent Parkstad Limburg duidelijk een lager welzijns- en welvaartsniveau en een zwakkere sociaaleconomische structuur. De deelname aan de arbeidsmarkt is in Parkstad de laatste decennia toegenomen, maar ligt nog steeds structureel lager dan in Nederland. Binnen de regio is er bovendien een scherp onderscheid te zien tussen de diverse gemeenten. De laagste deelname is er in Kerkrade (61,9%) en Heerlen (62,5%). De hoogste in Simpelveld (66,4%) en Voerendaal (68,3%), waarmee deze twee best scorende gemeenten toch nog onder het landelijk gemiddelde blijven. Achter deze cijfers gaat een gedifferentieerd beeld op niveau van buurten schuil: de werkloosheid is in sommige wijken in Heerlen en Kerkrade nog hoger en de problematiek nog groter. De hoge werkloosheid gekoppeld aan een laag opleidingsniveau, ‘derde’ generatie werklozen en een slechtere gezondheid leidt er mede toe dat veel kinderen in armoede opgroeien in een omgeving waarin leren en werken niet tot het normale levenspatroon behoort en hiermee in een vicieuze cirkel terecht komen. De ambitie is om, vanuit een focus op de jeugd, een trendbreuk tot stand te brengen en de vicieuze cirkel van ‘overerving’ van kans-armoede te doorbreken.