Via 'Woow" worden leerwerkplaatsen gerealiseerd binnen de renovatiewerkzaamheden aan de Saffierflat in GMS. Het project is ingebed in de wijk GMS maar staat open voor deelnemers uit heel Parkstad.
16. Woow te Heerlen (Wijk GMS)
Sociaaleconomische structuurversterking
‘Woow – laagdrempelige leerwerktrajecten in de bouw’.
Via ‘Woow’ bieden ROC Vista en Praktech in de Heerlense wijk GMS een éénjarig MBO traject aan rond ‘krapteberoepen’ zoalstimmermannen, schilders, stukadoors etc. in de bouw. Concreet worden leerwerkplaatsen gerealiseerd binnen de renovatiewerkzaamheden aan de Saffierflat in GMS. Hiermee wordt ook verbinding gelegd met de aanpak vanuit de Regio Deal binnen het thema ‘Wonen en Leefbaarheid’ waarbinnen ook wordt samengewerkt met woningcorporaties. Binnen de wijk GMS is dat corporatie Wonen Limburg en het project is op te schalen naar vergelijkbare projecten en andere corporaties in de regio. Het project is ingebed in de wijk GMS maar staat open voor deelnemers uit heel Parkstad.
Samenhangende aanpak van achterstanden in Parkstad.
De achterstand die Parkstad Limburg heeft ten opzichte van Limburg en de rest van Nederland blijft fors en is hardnekkig. Afgezet tegen heel Nederland, kent Parkstad Limburg duidelijk een lager welzijns- en welvaartsniveau en een zwakkere sociaaleconomische structuur. De deelname aan de arbeidsmarkt is in Parkstad de laatste decennia toegenomen, maar ligt nog steeds structureel lager dan in Nederland. Binnen de regio is er bovendien een scherp onderscheid te zien tussen de diverse gemeenten. De laagste deelname is er in Kerkrade (61,9%) en Heerlen (62,5%). De hoogste in Simpelveld (66,4%) en Voerendaal (68,3%), waarmee deze twee best scorende gemeenten toch nog onder het landelijk gemiddelde blijven. Achter deze cijfers gaat een gedifferentieerd beeld op niveau van buurten schuil: de werkloosheid is in sommige wijken in Heerlen en Kerkrade nog hoger en de problematiek nog groter. De hoge werkloosheid gekoppeld aan een laag opleidingsniveau, ‘derde’ generatie werklozen en een slechtere gezondheid leidt er mede toe dat veel kinderen in armoede opgroeien in een omgeving waarin leren en werken niet tot het normale levenspatroon behoort en hiermee in een vicieuze cirkel terecht komen. De ambitie is om, vanuit een focus op de jeugd, een trendbreuk tot stand te brengen en de vicieuze cirkel van ‘overerving’ van kans-armoede te doorbreken.