Met de Regio Deal Parkstad Limburg wordt de komende jaren een impuls gegeven aan het wegwerken van de huidige achterstandspositie van de regio Parkstad Limburg en het toewerken naar het Limburgs gemiddelde. Daarmee wordt een forse stap gezet op weg naar een duurzame, vitale en levenskrachtige regio Parkstad Limburg. De Regio Deal omvat een investering vanuit de gezamenlijke overheden van minstens 80 miljoen euro, waarmee wij hopen de komende jaren een programma van in totaal 500 miljoen euro voor de regio te realiseren.
Regio Deal Parkstad Limburg 2019-2022
Grensoverschrijdend, Regionale centrumfunctie Heerlen, Sociaaleconomische structuurversterking, Veiligheid, Voorzieningen en Retail, Wonen & Leefbaarheid
Op 15 juli 2019 is de Regio Deal Parkstad Limburg definitief vastgesteld. De deelnemende partijen verbinden zich hiermee aan een langdurig commitment, dat verder reikt dan deze regiodeal-periode die loopt tot 2022. Bovendien is duidelijk, dat dit alleen effectief kan zijn als intensief wordt samengewerkt met het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven in de regio: een brede maatschappelijke coalitie.
Met de Regio Deal Parkstad Limburg wordt de komende jaren een impuls gegeven aan het wegwerken van de huidige achterstandspositie van de regio Parkstad Limburg en het toewerken naar het Limburgs gemiddelde. Daarmee wordt een forse stap gezet op weg naar een duurzame, vitale en levenskrachtige regio Parkstad Limburg. De Regio Deal omvat een investering vanuit de gezamenlijke overheden, de Parkstadgemeenten, provincie Limburg en de Rijksoverheid van minstens 80 miljoen euro, waarmee ingezet wordt op een investeringsprogramma van in totaal 500 miljoen euro voor de regio.
Concreet wordt ingezet op het bestrijden van onderwijsachterstanden, de verbetering van perspectief op werk voor kwetsbare groepen, het zorgen voor voldoende gekwalificeerd personeel voor bedrijven, het verbeteren en verduurzamen van het woningaanbod, het realiseren van een aantrekkelijk, natuurinclusief en klimaatbestendig stedelijk gebied, het bevorderen van de leefbaarheid in steden en dorpen, het vergroten van de veiligheid voor burgers en het voorzien in en versterken van de sociale infrastructuur.
De aanpak van deze meervoudige opgave krijgt vorm langs de sporen, (a) het verbeteren van de sociaal-fysieke leefbaarheid en (b) het versterken van de ruimtelijke en sociaal-economische structuur door extra op inzet op de thema’s;
- sociaal-economische structuurversterking
- het toekomstbestendig maken van het woningaanbod en een betere leefbaarheid
- meer veiligheid
- het realiseren van een kwalitatief hoog voorzieningenniveau en nieuw ondernemerschap
- het versterken van einen gemeinsamen Wirtschaftsraum met Duitse partners
- het versterken van de regionale centrumfunctie van Heerlen.
Deze thema’s hangen onderling met elkaar samen en zijn met elkaar verbonden. Investeringen in wonen en leefbaarheid zijn een aanjager voor investeringen in het sociale domein. De aanpak van ondermijning draagt bij aan een aantrekkelijk leefmilieu en veilig ondernemen en de versterking van de grensoverstijgende samenwerking vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Goed onderwijs draagt bij aan beter perspectief op werk en de vraag vanuit het regionale bedrijfsleven. Het versterken van de regionale centrumfunctie van Heerlen draagt bij aan de onderscheidende kwaliteit en identiteit van de hele Parkstadregio en de binding van bewoners.
De Regio Deal markeert het begin van een langdurige samenwerking tussen Rijk en regio. De regio bestaat uit de Stadsregio Parkstad Limburg namens de gemeenten in Parkstad, en de Provincie Limburg. Vanuit het Rijk hebben de ministeries van LNV, BZK, OCW, BVOM, J&V en EZK zich aan de Regio Deal verbonden. Het Rijk stelt voor de uitvoering van de Regio Deal de komende jaren 40 miljoen euro beschikbaar dat door de regio met eenzelfde bedrag wordt gematcht. Met deze investering vanuit de gezamenlijke overheden van 80 miljoen euro wordt beoogd om de komende jaren een totale investering in de regio van 500 miljoen euro te realiseren.